Nu prea obişnuiesc să povestesc eu întâmplări de la serviciu, căci clienţi săriţi de pe fix sună în fiecare zi, şi de aş sta să vă povestesc despre fiecare în parte, s-ar pierde din farmec şi din învăţăminte. Ori povestea apelului de ieri care a durat aproape o oră, e ca să învăţăm din ea. Eu ştiu sigur că n-am să fac greşeala clientei respective. Era în jurul orei 19:00 şi tocmai primisem o novice să stea lângă mine să înveţe questii din tainele nu-foarte-măreţe ale serviciilor cu clienţii. Mă şi gândeam că vinerea seara nu sunt cine ştie ce situaţii, lumea se mai duce la o bere, un film, un club, sau în cel mai rău caz rămâne în casă în faţa tv-ului sau a calculatorului.
Buuun. Şi la un moment dat intră apelul cu pricina. O tanti foarte ţâfnoasă, profesoară de limbă engleză, aveam să aflu mai târziu, se întorsese din Ungaria şi nu mai putea iniţia apeluri ‘de pe Iphone-ul ei, abia cumărat de la voi’. Iniţial m-am gândit că e o problemă de natură tehnică, aşa că am început să fac căutările în aplicaţii. Nu era nimic în neregulă. Apoi m-am gândit să verific în aplicaţia de plăti unde am constatat cu stupoare că tanti avea emisă în data de 18 iunie o factură proformă în valoarea de 3.500 ron . I se pusese automat restricţie pe număr pentru că depăşise cu mult valoarea obişnuită a facturilor sale. Îi verific şi costul suplimentar….1234 Eu.
Costul provenea din traficul de date. Trafic de date făcut de pe 16 iunie până pe 23. Am întrebat-o dacă a stat pe net. A negat. Am întrebat-o dacă are pe Iphone aplicaţii sau widget-uri care îşi fac singure update. A bâjbâit că nu ştie şi a revenit pe poziţii, susţinând sus si tare, că ea nu a fost anunţată de aşa ceva când a cumpărat Iphone-ul. Say what?! Doamna profesoară de engleză, “doamnă cu studii”-da, da, aşa s-a intitulat, era în interesul tău să te interesezi ce aplicaţii îţi instalezi pe ‘aifon’! Zic şi eu, că nu-i nimeni obligat să-ţi facă consiliere în smartphone-uri şi servicii de date în roaming. Apoi contrariată, mi-o bagă pe aia pe gât cum că pe Blackberry nu i s-a întâmplat asta, că a fost furată, yaba-yaba. Ce să-i explici măreţei doamne că netul Blackberry e securizat, că funcţionează altfel, că se conectează la serverul propriu, când ea urla ca toate animalele din ogradă. La un moment dat am dat-o pe speaker s-o auzim mai mulţi.
Ştiu, nu deloc etic, dar era mult prea amuzantă să o ţin doar pentru mine. Am liniştit-o eu spunându-i că i-am făcut un service desk către colegii de la departamentul IT să se facă verificările exacte, de unde provine traficul, ceea ce am si facut. Căci şi factura detaliată de are s-o ceară si tot n-are să găsească pe ea nimic detaliat legat de date, adică o să-i apăra doar trafic date. Păi da, zic eu, dar poate omu` vrea să ştie unde anume a intrat şi a consumat X mb. Oh well, poate pe viitor se lucrează şi la chestia asta.
Aşadar ce trebuie să reţinem când plecăm cu smartphone-ul în roaming, pentru că nu e o problemă doar cu iOS-ul ci cu toate telefoanele care folosesc sisteme de operare .
Traficul de date pe care îl aveţi inclus pe cartelă sau abonament e naţional!
Dacă folosiţi plugin-uri, widget-uri, aveţi grijă să nu fie setate să vă trimită automat update-uri.
Iar dacă totuşi aveţi nevoie de net în roaming, la Vodafone pe abonament puteţi să vă activaţi optiunea “date în roaming” valabilă 24 de ore (5mb trafic inclus), taxa fiind de ~2,50 Eu.
Eu una ştiu că în septembrie când voi pleca în Cipru în concediu, am să îmi modific setările internetului pe Iphone să nu mai funcţioneze deloc. Când mă întorc le fac eu la loc. Dar fiind pe abonament, mi-ar ţâţâi fundul să nu mă trezesc şi eu cu vreo minune de cost de 1000 de euro. Căci sinceră să fiu, o înţeleg de la primul ţipăt până la ultimul răcnet. E o sumă fabuloasă pentru un bugetar.
Lasă un răspuns