Cum decorăm o cameră mică

Ideea acestui post mi-a venit acum două săptămâni când o colegă m-a pus să-mi dau cu părerea în legătură cu decoraţiunile interioare. Are un apartament cu două camere şi a strâns ceva bănuţi pentru decorarea uneia dintre ele care e, dupa spusele “mai degrabă o cămăruţă”. Nu sunt eu expertă în design interior, dar de-a lungul vremii am salivat pe site-uri, reviste în genul celor de la Ikea şi am îndrăznit să îi dau câteva sfaturi care, se pare, că i-au plăcut foarte mult. Sunt sfaturi mai mult de bun gust care ţin de cromatică, de mobilier, de personalitatea fiecăruia. Până la urmă şi locul în care trăim spune multe despre noi. N-o să intru în detalii de Feng Shui pentru că nu m-au pasionat niciodată. Chiar nu cred că veioza pusă în colţul stâng la 90 de grade îţi influenţează gândirea şi te face să vezi lumea în roz.(ok, ok, stiu ca nu e neaparat despre asta, nu aruncati cu rosii). Să trecem la primul pas.

Bugetul. Că-n orice questie pe care ţi-o propui şi necesită resurse, trebuie să ştii până unde să îţi întinzi aşternutul. Că degeaba îţi investeşti 90% din bugetul alocat într-o noptieră fancy dacă a doua zi nu îţi mai rămân bani de pat. Aşadar, prioritar este să-ţi stabileşti bugetul şi ce îţi propui să faci cu el: dacă ai nevoie doar de mobilă nouă sau şi de redecorarea pereţilor, dacă îţi trebuie doar o mică schimbare, dacă vrei ceva nou şi diferit de ce ai avut etc. Asta ţine de fiecare în parte.Aşa că singurul sfat pertinent pe care vi-l dau e să începeţi cu ceea ce vă interesează mai mult să schimbaţi.

Pereţii. Pentru că vorbim de o cameră mică, culoarea pereţilor trebuie să fie neapărat  deschisă: un crem, un alb gălbui, un bleu deschis, un roz pal, în niciun caz de culori puternice, ţări. Culorile deschise păcălesc ochiul şi vor crea iluzia de mărire, de spaţiu şi vor conferi un aspect luminos locului. Dacă ai o cameră mică, cea mai neinspirată decizie e să-ţi vopseşti pereţii în culori aprinse. Camera va avea o atmosferă apăsătoare şi sufocantă. Spaţiul mic va deveni şi mai mic şi cu timpul vei avea impresia că locuieşti într-o colivie. Nu te gândi să îţi atârni tablouri, ele vor face camera să pară aglomerată şi pentru una micuţă e un aspect pe care cu siguranţă nu îl dorim. Sfatul meu e să optaţi pentru un autocolant cu un desen in nuante de gri inchis sau chiar negru: un portret, un copac, un obiect de mărime medie, aşezat în partea vizibilă a camerei, pe unul dintre pereţii unde nu va fi acoperit de birou, masa de tv sau pat. Eu îmi doresc mult un autocolant cu Audrey Hepburn. Am şi ochit unul pe un site, aştept să iau salariul şi o sa il comand.
Parchetul. Neapărat din aceeaşi gamă de culori cu cea a pereţilor, însă o nuanţă, două mai închis. Dacă pereţii sunt galben deschis, poţi alege ca parchetul să fie un maro luminos. Dacă sunt bleu, poţi opta pentru un parchet albastru marin.

Jaluzelele/Perdelele Mie personal nu imi plac perdelele;  nici cele colorate, nici transparente, nici cele de pe vremea bunicii. Mie îmi plac jaluzelele transversale. De asemenea culoarea lor e de preferat să fie în ton cu parchetul şi pereţii. Aş merge pe acelaşi ton de culoare ca al parchetului.

Mobila. Asta e cel mai important aspect. Degeaba ai respectat regulile de mai sus dacă te laşi dus de val şi îţi faci din camera un pom de Crăciun. Într-o cameră mică n-au ce căuta lucruri mici ca noptiere, şifoniere, statuete, tablouri. Pentru o cameră mică cea mai bună alegere o reprezintă o canapea extensibilă. Noaptea să fie confortabil să dormi în ea, iar ziua să ai loc să te mişti. Biroul trebuie să fie unul simplu şi îngust, de preferinţa de o culoare neagră. Masa de televizor la fel, micuţă, simplă, neagră. Şi doar dacă insişti poţi să ai si o masă neaparat rotundă, unde să îţi aşezi frumos o rama foto, o carte, o scrumieră ceva.

Eu am scris aici din punctul meu de vedere, aşa văd eu lucrurile. Dacă aveţi şi alte sugestii, idei, sfaturi, binevoiţi şi săriţi cu ele că nu muşc .