Cum imi fac ziua mai puțin stresantă

Nu degeaba se spune că “Ziua bună se cunoaște de dimineață” și cum 13 într-o zi de vineri nu cade chiar în fiecare lună, sunt câteva mici trucuri pe care eu le-am adaptat și care m-au ajutat aproape de fiecare dată să-mi salvez ziua.
 
Știu întotdeauna ce mănânc la micul dejun. Cum programul meu de muncă de mai bine de 3 luni incepe doar dimineața, mă trezesc în fiecare zi la aceeași oră: 7 AM. Din casă plec cu aproximație la 7:45 iar asta înseamnă că am foarte puțin timp la dispoziție pentru a lua micul dejun. Așadar, în fiecare zi am grijă ca a doua zi dimineață să am ceva de mâncare pentru micul dejun. Din păcate de ani buni m-am dezobișnuit să mănânc consistent dimineața, așa că îmi este greu să îmi prepar un mic dejun bogat, și încerc să mă mulțumesc să am în frigider: un fruct, un iaurt sau un baton fitness. Îmi ajunge până la prânz și nici nu am probleme cu stomacul. Am avut prin facultate o perioadă în care nu mâncam nimic până târziu, după-amiaza, iar în timpul ăla fumam și eram nevoita s-o dau frecvent pe omez și alte pastile pentru durerile de stomac. Dar am gasit in final venit soluția de mijloc: ceva light dimineața și puteam fuma liniștita si fără crampe.

fara stres
Îmi fac timp să-mi savurez cafeaua/capuccino înainte să mă apuc de treabă. Plec de acasă mai devreme ca la serviciu să ajung cu măcar 30 de minute înainte de începerea programului de lucru. Motivul: îmi place să-mi savurez cafeaua de dimineață în compania colegilor. Nimic nu e mai reconfortant decât micile discuții de dimineață savurând în liniste o cană de cafea cu lapte sau un capuccino fierbinte.
 
Îmi updatez zilnic lista de ignore. Ei, dacă vă spuneam mai demult că uneori îmi place să-mi fac “to do list-uri”, de curând mi-am reorganizat puțin agenda și mi-am trecut acolo și lucrurile care nu merită atenția mea. Să știu să nu mă stresez căci bazându-mă pe experiențele anterioare oricum nu am să rezolv nimic. 

Îmi iau o pauză de la concentrare. Fie că fac sau nu ceva important, că sunt acasă sau la serviciu, în fiecare moment îmi trec prin minte tot felul de gânduri, întrebări, îmi recapitulez ce am făcut sau nu în ziua respectivă, ce sarcini mai trebuie îndeplinite așa că, mi-am impus ca măcar câteva minute pe zi să dau play (în căști dacă nu sunt acasă) la o melodie care-mi place pe moment și pur și simplu să nu mă gândesc la nimic. Ete da, fix așa. Să stau să ascult melodia și să-mi las mintea să se relaxeze.  Azi de exemplu sunt setata pe melodia asta. 

Act as if what you do makes a difference.  It does.”  ~William James
Încerc să fiu mai atentă la răspunsurile clasicei întrebări “ce mai faci?”. Căci de multe ori recunosc întreb pur și simplu mecanic. Nici măcar nu sunt atentă la răspunsul dat de celălalt. De regulă toți răspundem cu “bine”, dar uneori la fel de simplu ar putea zice cineva “rău”, căci tot nu aș băga de seamă. Așa că, am decis să ascult cu atenție atunci când întreb pe cineva ce face, cine știe, poate se întâmplă chiar să aibă vreo problemă, vreo nelămurire, și din răspunsul lui să-ți dai seama și să poți aprofunda situația și chiar să ajungi să îl ajuți. Ori nu e nimic mai reconfortant la finalul unei zile ca starea pe care ți-o dă faptul că ai putut să fii de ajutor cuiva. Cel puțin așa-i în cazul meu.
Sper că v-au ajutat micile mele trucuri/ritualuri de a alunga stresul. Dacă mai aveți și voi altele va aștept să le share-uiti. Altfel spus, azi e vineri, cred că și faptul că voi avea un week-end prelungit m-a binedispus și determinat să scriu un post pe tema asta. Cum ziceam și pe Twitter mai devreme, vinerea e  fără îndoială  cea mai așteptată zi a săptămânii.