8 pași importanți pentru o viață sănătoasă

Despre sănătate și nutriție v-am tot povestit, dar m-am gândit să structurez cei mai importanți opt pași care trebuie parcurși in opinia mea pentru a avea o viață sănătoasă. Nu, nu mă dau atotcunoscatoare pentru că sunt mulți dintre ei pe care nici eu nu i-am urmat încă, dar sper ca în timp să fiu suficient de motivată și să am destulă determinare că s-o pot face. Așadar….
 
 1. Lasă-te de fumat! Da, eu sunt ca popa care predică dar nu respectă. Știu cât de nociv este fumatul chiar dacă-l practic cu inconștienta omului vicios, dar sper ca într-o zi să mă trăsnească hotărârea cea mare și să vreau și eu măcar să încerc sa devin nefumătoare.

2. Slăbește! Dacă ai probleme cu kilogramele în plus ar trebui ca pierderea lor să fie o prioritate pentru tine! Primul pas în acest proces este să vrei să mănânci mai puțin. Sau să mănânci mai des însă alimente cu puține calorii: fructe, legume, lactate. Obezitatea este unul dintre principalii dușmani ai societății noastre. Gândește-te atunci când ți-e foame că organismul tău nu are nevoie de tot ce ți-ai propus să consumi. Eu așa am făcut în urmă cu 3 ani când am început procesul de slăbire. Îmi repetam că un om trăiește aproape o lună fără niciun fel de mâncare iar pieptul de pui și iaurtul pe care le consumam eu zilnic la vremea respectivă erau mai mult decât suficiente.
 3. Mișcă-te! Fă sport! Mergi la sala, la jogging, plimbă-te cu bicicleta, mergi mult pe jos, urcă cu picioarele și nu cu liftul! Lipsa efortului fizic este principala cauza atât pentru bolile de inimă cât și pentru cele de rect si de colon. De asemenea sedentarismul are un rol devastator in cresterea colesterolului și al unor vase de sânge îngroșate. Nu ai nevoie de mult timp, pentru început și 10 minute de efort fizic în fiecare zi sunt suficiente. În timp te vei obișnui și corpul tău va cere mai mult. Și ce poate fi mai sănătos decât o rutină bazată pe mișcare? Eu după o oră de aerobic-dance pic lată, dar a două zi dimineață sunt un alt om: mai fresh, mai optimist, mai plin de viață. Forțează-mă să stau trei zile legate în casă, fără pic de mișcare și să vezi atunci lacrimi de deprimare și gânduri sumbre care-mi zgârie în cel mai neplăcut mod mintea….

4. Învăța să consumi alcool cumpătat! Nu doar că e dăunător pentru sănătate dar este un viciu de care cu greu scapi. Un pahar de vin roșu înainte de masă, din când în când, e sănătate curată, însă dacă un pahar se trasforma în două sau mai multe e o problemă. Gândește-te doar ce simți atunci când vezi un om beat și cu siguranță nu e ceea ce vrei de la tine!

 5. Renunță la carnea roșie și la mezeluri! Dacă ții la sănătatea ta și dacă vrei un colesterol în limite normale. Consumul excesiv de carne roșie crește riscul bolilor de inimă, îngreunează circulația sangeului și în timp afectează peretele digestiv și poate cauza gastrită și ulcer. Dacă ar fi după mine aș deveni vegetariană, dar, așa cum v-am zis la începutul articolului, mai am și eu mulți pași de parcurs, căci vorba aia, teoria că teoria, dar practică ne omoară.

 6. Consumă cât mai multe fructe și legume! Sunt sărace în calorii, nu conțin grăsimi, sunt bogate în vitamine și ușor de digerat, iar unele dintre ele sunt adevărați antioxidanți care vor înlesni procesul de detoxifiere al organismului.
 
 7.  Renunță la fast food! Definitiv! Oricât de la îndemână ne-ar părea mâncarea semipreparata și cea de fast-food ambele sunt atât de bogate în grăsimi saturate încât dacă am putea vedea cu ochiul liber efectele pe care ele le au asupra organismului nostru le-am spune adio fără nicio remușcare.

 8. Nu te mai stresa! Știu, e greu, dar nu imposibil. Sunt câteva metode care au funcționat pentru majoritatea și cu siguranță nu vor da greș nici în cazul tău.