Cum tratăm mahmureala

Știți voi replicile celebre după o noapte cruntă de beție: “E ultima oară când mai beau!” sau “Nu mai beau niciodată!”? Ei, cred că măcar o dată în viață și tot am simțit pe propria piele efectele secundare ale unei nopți care a lăsat ca amintire doar pahare și sticle, alcool și voie bună, căci de întâmplări sau evenimente nici nu se pune problema. Că vorbim despre aniversarea noastră, a unui prieten, de o petrecere de Revelion sau pur și simplu de un chef cu prietenii, prezența alcoolului nu a putut fi evitată, ba chiar ne-am înfruptat, desi nu ne propusesem, mai mult decât era cazul din licoarea lui Bachus și am sfârșit a doua zi dimineață cu o mahmureală de toată frumusețea: dureri insuportabile de cap, senzația permanentă de deshidratare, starea de vomă, oboseală și amețeală permanentă.

Practic după o noapte de petrecere și voie bună a urmat o zi sumbră în care am fi preferat să nu fim nevoiți să ne dăm jos din pat. Dar de cele mai multe ori a vrea nu echivalează cu a trebui, astfel că am sfârșit  plecand fie la școală, fie la serviciu așadar, am fost nevoiti să ne adunăm forțele și să ne dăm jos din pat.  Am să vă spun câteva mici trucuri pe care eu le-am folosit (în tinerețe, bien sur, acum suntem oameni serioși nu ne mai lăsăm pradă desfătării și a alcoolului *cu una cu două*)

Aspirina. Evident pentru durerile de cap. Eu am în casă doar aspirină tamponată, e mult mai ok pentru stomac deși acționează mai greu. Și cum ziceam și mai sus unul dintre efectele mahmurelii este și starea de greață și uneori chiar și durerea de stomac, așa că e de preferat să evităm aspirina netamponata.

Metoclopramid. Face minuni pentru stările de greață. Și nu doar pentru cele de după beție ci oricând, oriunde încercați stări de vomă severe. Folosiți-l cu încredere, însă nu abuzați de el mai ales dacă urmează să conduceți, unul din efectele sale secundare e că provoacă stări de somnolență.

Vitamina C. Flaconul cu vitamina C cred eu că e nelipsit din orice casă. O pastilă de vitamina C ajută organismul să-și întărească imunitatea. După alcool, nu e o întâmplare că ne simțim slăbiți și obosiți, organismul nostru luptă pentru a se detoxifia, așa că dacă trebuie să ieșim din casă acesta devine vulnerabil în față virușilor și putem da cu ușurință dintr-una în alta și să prindem o răceală care ar fi cu siguranță ultimul lucru pe care ni l-am dori.

Apa. Vă spuneam la început de senzația continuă de deshidratare pe care o aduce cu ea mahmureala. Ei bine a doua zi după beție e musai să bem cât mai multă apă.Putem diversifica cu limonadă (amelioram si starea de greață!) sau cu ceai verde (ajutăm organismul in procesul de detoxifiere).

Bineînțeles că nimic nu ne întremează mai bine ca un somn lung și liniștit, așa că, e de preferat că a doua noapte să adormim devreme pentru a recupera orele de somn pierdute și pentru a ne reface.

Sper să vă ajute micile sfaturi, să țineți seama de ele, și nu-mi spuneți că nu mai beți niciodată pentru că știm bine că asta n-are să se întâmple. (totuși cu cât mai rar cu atât mai bine, iar dacă se-ntâmpla nu uitați rețeta: somn mult, lichide, aspirină, vitamină C și metoclopramid). Hai noroc! 😀